home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Edukans Actieplatform
Onderwijs is de kans van je leven! Bij ROC van Twente wordt ‘leren zonder grenzen’ steeds belangrijker. Dat geldt niet alleen voor studente...

Docente Natascha Kuipers gaat onderwijs in Malawi verbeteren

Onderwijs is de kans van je leven!

Bij ROC van Twente wordt ‘leren zonder grenzen’ steeds belangrijker. Dat geldt niet alleen voor studenten; ook docenten gaan steeds vaker naar het buitenland om ervaring op te doen en kennis te delen. Docente Natascha Kuipers (25) uit Enschede vertrekt op 21 april met de stichting Edukans twee weken naar Malawi om daar het onderwijs te verbeteren. Om het project duurzaam te maken, zamelt Natascha geld in via een spinningmarathon op zondag 8 april.  

‘Onderwijs is de kans van je leven!’ 

Deze slogan van Edukans is op het lijf geschreven van Natascha, die op ROC van Twente bij de opleiding Verzorgende IG in Almelo Nederlands en rekenen geeft. Ze hoorde over het project van Edukans in Malawi en het raakte haar meteen. In dit ontwikkelingsland zitten de klassen vaak erg vol en krijgen kinderen - ongeacht niveau - op dezelfde manier les. Dit stagneert hun ontwikkeling en verkleint  toekomstkansen. Er is daarom veel behoefte aan kennis over active learning en werkvormen om leerlingen actiever bij de les te betrekken. 

Studenten gaan brieven schrijven 

Natascha is één van de 175 docenten die zich komend jaar wereldwijd inzetten binnen het programma World Teacher van Edukans, een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op onderwijs. ‘Ik mag met een enthousiaste groep mensen het onderwijs in Malawi verbeteren en tegelijkertijd werk ik aan mijn eigen ontwikkeling. Ik kijk uit naar de ervaringen die ik daar ga opdoen en daarin ben ik niet alleen. Mijn studenten zijn net zo enthousiast als ik en willen alles weten over de reis. Ze gaan brieven schrijven aan de kinderen in Malawi die ik straks persoonlijk aflever. Onderwijs brengt mensen samen en daar is dit project een bijzonder en mooi voorbeeld van’, vertelt Natascha.

Nieuwe energie 

Ook in Nederland heeft het programma effect op het onderwijs. Deelnemers geven na terugkomst aan met nieuwe energie voor de klas te staan en innovatiever, flexibeler en creatiever te zijn. Doordat ze in een compleet andere context met onderwijs bezig zijn, komen deelnemers bij het hart van het onderwijs. Onderzoek heeft aangetoond dat deelname aan het programma World Teacher echt verschil maakt voor goed docentschap. ROC van Twente ondersteunt het programma World Teacher van harte. 
 
Spinningmarathon
Om dit project en het duurzame meerjarenprogramma in Malawi mogelijk te maken, zamelt Natascha namens Edukans geld in. Op zondag 8 april vindt er een spinningmarathon plaats bij FysioFit in Enschede. Natascha gaat vier uur lang spinnen voor het goede doel en nodigt andere mensen uit om mee te doen en/of geld te doneren. Meer informatie over de reis van Natascha naar Malawi is te vinden op natascha-kuipers.inactievooredukans.nl.

Media bij bericht (2)

Reactie plaatsen